
SEO alanında hiç bitmeyen bir tartışma da temel SEO tarayıcı eklenti/uzantılarını kurmaktır. Tarayıcı içinde araçları nasıl kullandığı ve uyguladığı bir SEO uzmanının kişilik ve tutumunun bir göstergesidir, bu yüzden bu tür tartışmalar en iyi geçinen iş arkadaşları arasında bile gerçekleşir.
Mesela, bir uzantılar grubu link inşasında yardımcı olmaya müsaitken, farklı bir grup bir siteyi kontrol etmeye yardımcı olur. Bunları akılda tutarak, bu makale Chrome için Firefox eklentilerine kıyasla hangi SEO uzantılarının bir bakışta metrikleri gösterme kabiliyeti eksikliği ve kullanım işlevi açısından yetersizliği meselelerinden bahsedecektir.
FİREFOX HALA KAZANIYOR
Chrome’un çok hızlı olmasına hatta mevcut birçok harika SEO uzantısına sahip olmasına rağmen, makul boyutta veri dizilerine göre Firefox öndedir. İşte sebepleri:
- Sayfa Metriklerini Görselleştirmek
Araç çubuğuna sağ tıklamak ve “özelleştir” butonunu seçmek, adres çubuğunun yanındaki eklentilerin görünüşlerini sürükleyip bırakmanıza izin verir. Spesifik görevler için bile (Link Building Toolbar gibi) yeni araç çubukları yaratabilir, sonra da araç çubuğuna sağ tıklayıp ismi kontrol ederek veya etmeyerek hangisinin görüntülenmesini istiyorsanız onu seçebilirsiniz.
Aşağıdaki kombinasyon SEOmoz Toolbar’ı görebilirsiniz. SEOBook’un görselliğiyle SearchStatus eklentilerini birleştirir.
Yukarıdaki resme bakıldığında, PageRank miktarından görebileceğimiz gibi sadece bu web sitesi indekslenmemiş ancak güvenilirdir ve aşağıdaki Moz metrikleri onu yedekler. Domain 384000’den 560000 arasında bir yerde linke sahipken, Majestic SEO ve MOZscape’in link dizinleri 8000 ek linke sahip destekler.
Chrome da benzer görsel etkileri hayata geçirirken, sayfa yüklemede Majestic SEO sayılarını görmek için herhangi uzantılara izin vermeyi bulamazsınız (tek bir tıklamayla Chrome’da da mümkün).
Chrome, indeks-dışı, follow ve meta link doğal etiketler gibi SEO’ya uygun meta verilerini ortaya çıkaran Meta SEO Inspector denilen müthiş bir uzantıya sahiptir. Tarayıcının sağ alt köşesindeki bu küçük pop-out’da yer alır ve çoklu sayfalarda hızlı etiket kontrolleri yaparken de oldukça kullanışlıdır.
- Dayanıklı İşe Yararlılık
Firefox’un üstün olmasının bir diğer sebebi kullanışlı eklentileridir.
-FoxyProxy: Bir Proxy IP kullanırken web sitelerini ziyaret etmek
-Live http Headers: Çoklu yönlendirmeler için bir URL kontrol etmek
– Rank Checker: Google’daki 100 anahtar kelimeye kadar bir domainin sıralamasını kontrol etmek (Chrome uzantısı SEO SERP bir kerede 1 anahtar kelime denetler)
– SERP Trends: Zamanla pozisyondaki değişimleri göstermek
-Web DEveloper: Kullanışlı araçlar (Chrome’da da mevcut)
FİREFOX KAZANDI AMA YAVAŞLADI
Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü Firefox bu alanda önde gitmektedir. Ancak bu kadar eklenti yüklendikçe Firefox yavaşlamaktadır. Bunun önüne geçmek için bütün eklentilerin gereksiz işlevlerini kapatmak gerekir. Birçok SEO eklentisi aynı verileri çeker ve aynı işlevi görürler. Örneğin nofollow linklerin altını çizer.
Aşağıda SEO için etkili olacak hem Chrome hem de Firefox için eklentileri paylaşmak istiyorum:
Chrome için:
- Copy all URLs
- MeasureIt!
- Meta SEO Inspector
- Mozbar
- SEO Site Tools
- Web DEveloper
Firefox için:
- Firebug
- FoxyProxy
- Live http Headers
- MeasureIt
- MozBar
- Multiple Tab Handler
- Page Speed
- SearchStatus
- SEO Toolbar (SEOBook)
- SEO Quake
- Web DEveloper
- YSlow
Bir önceki yazımız olan Load Impact (Seo Aracı) Nedir başlıklı makalemizde web site izleme, web site test ve web site trafiği hakkında bilgiler verilmektedir.