
Video siteleri, diğer yapıdaki sistemlere göre seo açısından geliştirilmesi daha zordur. Çünkü videolar çoğu zaman kopyadır. Ana video yayını yapan başlıca 10 – 15 site vardır. Genellikle diğer tüm video siteleri bu siteler üzerinden videoları belirli anahtar kelimelere göre çekerek gruplaştırmakta ve yayınlamaktadır. Bu sebeple üretim olarak en kısır yayın grubu durumundadır. Bu durumda beraberinde seo ile ilgili bir takım sıkıntıları da getirmektedir. Çünkü Kopya olan videonun, başlığı, boyutu, süresi ve çoğu zaman kaynağı aynı olmaktadır. Bu da sitelerin kopya içerik algısı sebebiyle yükselememesine neden olmaktadır.
Aşağıda başlıklar halinde video sitelerine ilişkin izlenmesi ve uygulanması gereken seo taktikleri anlatılmıştır.
- Videoların başlıkları orijinal kaynağa göre değiştirilmeli, mümkünse gereksiz kelime ve bağlaçlardan arındırılmalıdır.
- Video sayfalarına ait açıklama bölümleri oluşturulmalı ve bu bölümlere videoyu anlatan, video başlığı ile uyumlu açıklamalar yazılmalıdır. Açıklama içeriğinin özgünlüğü diğer kopyaların olumsuz etkisini büyük oranda azaltacaktır.
- Video başlığı birincil başlık <h1>Başlık</h1> olarak tanımlanmalı, mümkünse açıklama kısımlarında anahtar kelimeleri çeşitli şekilde kullanarak h2 ve h3 başlıkları da oluşturulmalıdır.
- Video konumu farklı sunucuda değil sitenin kendi sunucusunda bulunmalıdır.
- Video url yapısı olabildiğince sade ve içerisinde video başlığını içermelidir. Aynı zamanda video linki belirli bir kategori altında değil, direk ana dizin üzerinden gösterilerek önemi arttırılmalıdır. Örnek olarak; domain/kategori/video.html yerine domain/video.html gibi ana dizine yakın olması urlnin kalite puanını arttıracaktır.
- Video sayfasında videoya ait etiketler oluşturulmalı ve bu etiketler videonun çeşitli aranma türlerine göre olmalıdır. Etiketlerin video açıklaması ile alakalı olması etkisini arttırır. Video açıklama içeriği çok uzun olamayacağı için etiket sayısı ve uzunluğu da az tutulmalı. 3 kelimelik etiket uzunluğu ve 4 etiket sayısını geçmemeye özen gösterilmelidir.
- Video açıklaması içerisinde kullanılan anahtar kelimeye video sayfasının linki verilerek site içi link inşası gerçekleştirilmelidir.
- Video sayfasında benzer videolar veya popüler videolar linkleri bulundurulmalıdır.
- Video sayfalarına yorum alanları oluşturularak, izleyicilerin yorum yapmasına ve kullanıcı kaynaklı içerik gelişimine katkı sağlanmasına çalışılmalıdır. Bu şekilde sitenin Trustrank değeri de güçlenecektir.
- Videoları sosyal medya sitelerinde paylaşmaya teşvik edici konumda, sosyal medya butonları oluşturulmalı ve otomatik paylaşma işlemi gerçekleştirmelidir.
- Video sayfasına ait meta bilgileri özgün olmalı ve video başlığı, video etiketleri ve video açıklamasına ilişkin veriler maksimum karakter sayısına bağlı kalarak kullanılmalıdır.
- Videolarınız için embed kodları oluşturarak başka siteler tarafından yayınlanmasını sağlamalı ve bu şekilde videolar üzerinden backlink alarak video sayfalarınızı güçlendirmelisiniz.
- Videolar üzerinde filigran (watermark) tekniği ile sitenize ait logonun videonun uygun bir konumunda göz yormayacak boyut ve şeffaflıkta gösterilmesini sağlayarak, akılda kalıcılığı ve marka olgusunu oluşturmalısınız.
- Videolara özel site haritası oluşturulmalı ve webmaster araçlarından bu site haritası tanımlanmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Flash Web Sitesi mi, HTML Web Sitesi mi? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yararlı bir yazı olmuş. Gayet başarılı.Tebrikler.
Bloguma ekleyeceğim videolara da bu belirtilenleri mi uygulamalıyım ?
Güzel Bir yazı olmuş
Hocam teşekkürler paylaştığınız bilgiler için