Oluşturulan blog sayısı, yayınlanan yazı sayısı ve üye sayısına gelindiğinde, Tumblr, WordPress ve BlogSpot’u geçmiş olsa da, SEO açısından hala bu ikisi tarafından küçümsenmektedir. Bugünlerde, WordPress’in SEP eklenti paketlerini kolayca indirmesi ve yapılandırması ve BlogSpot’un Google bağlantısı, arama sıralamalarına gelindiği zaman Tumblr’ı halen yenmektedir. Eğer Tumblr kullanıyorsanız ve arama motoru trafiği istiyorsanız, bunu SEO açısından nasıl değerlendireceğinizi öğrenmelisiniz.
BİR DOMAİN ADI ALIN
Daha iyi arama sıralamalarında görünmek istiyorsanız, yapacağınız ilk şey, Tumblr için üye olduğunuzda bedava kullanmanız için verilen subdomain URL’sini değiştirmek ve kendi domainizi edinmektir. Tumblr bloğunuz için, Tumblr kendi domain adınızı almanıza ve kullanmanıza izin verir. Kendi seçiminizle domain adı edindikten sonra, Tumblr’a giriş yapın ve kontrol panelinin üstündeki Blog Ayarlarına gidin. İşaretlenmiş olan Domain Adını Özelleştirme (Custom Domain Name) kontrol edin ve almış olduğunuz domain adını yazın. Bu sırada karşınıza çıkan talimatları tamamlayın.
Bir domain adı seçerken, bloğunuzun konusu veya sektörünüze dayalı kelimeleri içeren bir isim seçmeye özen gösterin. Örneğin, bloğunuz SEO ile ilgiliyse, domain adınızı seoipuclari.com gibi konunuza uygun olarak seçebilirsiniz.
SIKLIKLA KALİTELİ İÇERİK YAYINLAMAK
Google ve diğer çoğu arama motoru, sıralama pozisyonlarını içerik ve anahtar kelimelere dayandırmaktadırlar. Siz de içerik girerken, düzgün yazılmış, özgün, içinde çok abartmadan anahtar kelimelerinizi barındıran, konunuzla alakalı olmasına dikkat etmelisiniz.
Anahtar kelime seçimi yaparken, bloğunuzun ilgili olduğu konuyu baz almalısınız. İçeriğiniz için kullanabileceğiniz anahtar kelimeleri bulmak için Google’ın Anahtar Kelime Aracından yararlanabilirsiniz. Bir içerikteki anahtar kelime yoğunluğunun %1 ila 2 arasında olması idealdir.
META ETİKETLERİNİ DEĞİŞTİRMEK
WordPress ve diğer blog platformları gibi Tumblr da, Google’da daha iyi sıralarda yer almaya yardımcı olmak için bloğunuzdaki her bir yazının meta etiketlerini değiştirmenize izin verir. Temelde, burada iki şey yapmak isteyeceksiniz: başlık için meta etiketlerini ve içeriğin tanımlamalarını değiştirmek.
Başlık ve tanımlama meta etiketleri için bir örnek aşağıdaki gibidir:
<meta name=”title” content=”{block:PostSummary}{PostSummary} – {/block:PostSummary}{Title}” />
<meta name=”description” content=”{block:PostSummary}{PostSummary} – {/block:PostSummary}{Title} – {Description}” />
Bütün “başlığı” yazının asıl başlığıyla ve “Tanımlamayı” içeriğin kısa bir tanıtımıyla değiştirin.
Anahtar kelime meta etiketleri için bir örnek:
<meta name=”keywords” content=”{block:Permalink}{block:Posts}{block:Tags}{Tag}, {/block:Tags}{/block:Posts}{/block:Permalink}” />
“Anahtar kelimeleri” içerikte kullandığınız anahtar kelimeyle değiştirin.
Paylaşım için teşekkür ederim ve başarılar dilerim.