
Kimle konuştuğunuza bağlı olarak SEO’nun sosyal medyadan büyük ölçüde etkilendiğini ya da sosyal medya tarafından hiç etkilenmediğini duyarsınız. Tabii herkesin kendine göre sosyal medyayla ilişkili siteleri, deneyimleri olmuştur. Peki sosyal medyanın gerçekten SEO için önemli bir etken olup olmadığını gözlemlemek amacıyla 13 faktörlük bir liste oluşturduk:
1. Takipçilerin Sayısı (Twitter)
Daha fazla takipçi, Twitter hesabınız için beraberinde daha çok otorite getirir. Ve daha fazla değer, sizin URL’nizle ilişkili olacaktır (linklediğinizi varsayın)
2. Takipçilerin Kalitesi (Twitter)
En iyi takipçiler, kendi toplulukları içinde olan tkaipçilerdir. Ne kadar çok nitelikli takipçiniz olursa ve ne kadar çok retweet atarlarsa o kadar iyi bir profile sahip olursunuz.
3. Takipçilerin Uygunluğu (Twitter)
Takipçi sayısının önemli olduğu kadar takipçilerinizin kendi alanınıza/sektörünüze uygun olması da çok önemlidir. Yani siz kendi sektörünüzle ilgili bir tweet attığınızda, ona cevap verebilecek yine sizin sektörünüzden takipçilerinizin olması gerekir.
4. Retweetlerin Sayısı (Twitter)
Tweetlerle retweetlerin oranı önemlidir. İçeriğiniz ne kadar çok takipçilerinizin katkısıyla pekişirse, profiliniz o kadar otoriter olur. Elbette ki bu da takipçilerinizin sayısıyla birebir bağlantılıdır. Bu olay sadece size birkaç retweet gelmesi değil, sektörünüzle alakalı takipçilerinizle karşılıklı diyalog geliştirmeyi de gerektirir.
5. Hayran Sayısı (Facebook)
Öncelikle Facebook’ta kendi profiliniz yaratmalısınız. SEO açısından bu da Twitter hesabındaki gibi size oldukça iyi bir geri dönüşüm sağlayacaktır.
6. Yorum Sayısı (Facebook)
Çok fazla beğeni ama çok az yorum bu işin içinde bir iş olduğu anlamına gelir. Eğer onlarla konuşursanız insanlar sitenizi beğenecektir. Başarılı bir Facebook sayfası, diğer insanların da yazıp paylaştığı birçok içerikten oluşur.
7. Görüntüleme Sayısı (YouTube)
YouTube’a yüklediğiniz herhangi bir içerik, tanımlama bölümünde mutlaka sitenize link vermelidir. Ve her görüntüleme sayısı, sitenize katkı demektir.
8. Kullanıcı Yorumları (YouTube)
YouTube kullanmak ayrıca diğer YouTube kullanıcılarıyla iletişime geçme ve popüler videolar hakkında yorum yapma demektir. Ne kadar çok yorum yaparsanız, profilinize daha fazla link akışı aktarılacaktır.
9. Bağımsız Profillerden Referanslar (YouTube)
Eğer doğru şekilde yapılırsa YouTube kullanmak size büyük bir otorite sağlayacaktır. Eğer bir tek videonuzla linkiniz belli bir değer kazanmaya başladıysa, bir de iletişim kurduğunuz daha çok profilden gelen linklerin de işin içine girdiğini hayal edin.
10. Video Başlığı (YouTube)
Video başlığınızda kullandığınız anahtar kelimelerinize yapılan her referans, sizin ilgilendiğiniz alandaki belli bir tema için otorite oluşturacaktır. Anahtar kelimeleriniz ayrıca imlerde ya da deşifre metinlerinde yer almalıdır.
11. Beğenen-Beğenmeyen Oranları (YouTube)
Oldukça açık bir mesele. İçeriğiniz ne kadar çok beğenilirse, o kadar çok otorite kazanırsınız.
12. Olumlu-Olumsuz Yorumlar (Bütün Sosyal Medya Ağları)
Radian6 gibi bir araç kullanın ve olumsuzdan çok olumlu yorumlar aldığınızdan emin olun.
Bir önceki yazımız olan Seo’yu Etkileyen Sosyal Arama Faktörleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.