
Satın alma süreçleri söz konusu olduğunda müşteriler, marka reklamlarını değil de, ağızdan ağıza pazarlamayı ve diğer insanların tavsiyelerini daha güvenilir buluyor.
Evet kitlesel reklamlar güçlü bir erişim için hala büyük önem taşıyor, fakat tek başına marka farkındalığı yaratmak için yeterli değil.
Ürün ve hizmet satın almak isteyen bir insan için kişisel yaklaşımlar da en az kitlesel reklamlar kadar gerekli. Bu etkiyi yaratabilmek içinse insanları her mecrada markanızla ilgili pozitif yönde konuşturmanız gerekiyor.
Şu an bu etkiyi yaratabileceğiniz en iyi alan: Sosyal medya.
Sosyal medya, markanızı doğrudan potansiyel müşterilerle karşılıklı etkileşime geçiren ve insanları marka hakkında en çok konuşturabileceğiniz alan. Hazırlayacağınız ilginç içerikler, markanıza uygun reklam modelleri ve ünlülerin yardımıyla, içeriklerinizi daha çok kişiye ulaştırabilir ve markanız hakkında insanları konuşturabilirsiniz.
Yukarıda saydıklarımın dışında, sosyal medyada hakkında konuşturan marka olmak için fenomen dediğimiz sosyal medya ünlülerinden de yararlanabilirsiniz. Çünkü fenomenler, bir marka, fikir, iş ya da belirli bir kişiyle ilgili kendi online kitlelerinin duygularına tesir edebilen kişiler ve tesir edecekleri kitle çok büyük olduğu için markalara fazlasıyla katkı sağlayabilirler.
Fenomenlerin markanıza katkı sağlayabileceğini söyledim fakat ülkemizde fenomenler bir marka hakkında yorum yaptığı zaman bu genellikle ters tepki yaratabiliyor. Çünkü yapılan paylaşımlar buram buram reklam kokuyor ve insanlar bu paylaşımları yorumlarken, genellikle negatif ifadeler kullanıyor. Halbuki her zaman kendi kullandıkları iletişim diliyle içerikleri paylaşsalar ve doğal davransalar, paylaşımların reklam olarak görülmesinin önündeki bariyeri kaldırabilirler.
Aslında yukarıda söylediğim negatif algının oluşmasında markaların da suçu fazla. Fenomenlik kavramını yanlış anladıklarını düşünüyorum. Bana göre fenomen var fenomen var. Bu yüzden tutupta çok alakasız bir şekilde fenomen olmuş birine markanızı teslim etmemelisiniz. Ederseniz de, sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız.
Dediğim gibi gerçekten fikirlerine güvenilecek, doğal fenomenlerle; takibe takip fenomenleri birbirinden ayırmanız gerekiyor. Bu nedenle de ‘influencer’ diyebileceğimiz insanları desteklememizde fayda var.
Bir önceki yazımız olan Başarılı bir sosyal medya kampanyası için 5 ipucu! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.